Replacement Water Wells

§46-602 (2) For purposes of this section, replacement water well means a water
well which (i) replaces an abandoned water well within three years after the
last operation of the abandoned water well or replaces a water well that will
not be used after construction of the new water well and the original water
well will be abandoned within one year after such construction and (ii) is
constructed to provide water to the same tract of land served by the water
well being replaced.

P have §46-714(3) (n) water wells defined by the applicable natural resources

Some navt district as replacement water wells, but the consumptive use of any such
Wuwﬁ*fgkmﬁw%eplacement water well can be no greater than the historic consumptive use of
de?h 50, the water well it is to replace, or, if applicable, the historic consumptive
QUW5“W?¥N use of the surface water use it is to replace,
o|ues > §46-706(5) 111 '

egal water well means.. any water well not properly registered

in accordance with sections 46-602 to 46-604

§46-735(1) ( ¢ ) a district may provide by rule and regulation that a permit
need not be obtained for water wells defined by the district to be
replacement water wells.

§46-739(6) (d) Except as otherwise authorized by law, the district shall make
a replacement water well as defined in section 46-602, or as further defined
in district rules and regulations, subject to the same provisions as the
water well it replaces.

QUESTIONS WE NEED TO ANSWER:

1. Can an NRD redefine replacement well, or can they only further define
it? what they ave veally doong s Wai g the movatorium hot the veqistration ﬂV\ﬁQ
2. What is intended by 46—714(%)(h)?v How is this supposed to work with Spa@{“§
the surface water use it is “replacing”. Can the surface water use be V?§UNQNP“+
transferred off? This is what NPPD wants to do. If this is a new well
that is going to irrigate a tract that has historically been irrigated
with surface water, are we supposed to now register this well as a
/h)CWreplacement” well, or does it mean that if there is a replacement
e well that has been used as a supplemental well and is now going to be
d the sole well it can only be used for historic consumptive use
purposes?
3. How do we interpret 46-706(5) which says a well must be registered in
accordance with 46-602 and 46-602 defines replacement well?
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